29 de març del 2014

CANVI D'HORA

Aquesta propera matinada, toca fer el canvi d'hora, a les 2 haurem de posar els nostres rellotges a les 3. Ho farem amb l'objectiu de reduir la despesa energètica, especialment en l'àmbit domèstic. Segons el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, tot plegat ens portarà un estalvi d'uns 10/11 euros per llar a Catalunya. Si voleu veure més detalls dels avantatges que ens porta aquest canvi, us deixo aquí la nota de premsa.La setmana que ve, veurem sortir el sol més tard, al voltant de dos quarts de 8 del matí i es pondrà cap a un quart de 9 del vespre.

24 de març del 2014

UN TORNADO DINS UN INCENDI

Quan es produeix un incendi és fàcil que es generin ratxes de vent fortes, però en aquest cas es forma un remolí de vent amb un embut ben marcat. El contrast tèrmic entre el terra ben calent i l'aire de més amunt, que està més fred, ajuda a la seva formació. És un cas semblant al que passa en migdies d'estiu, quan les temperatures són molt elevades, i es generen els dimoniets* en llocs poc edificats, terrenys secs, camps de cultiu...


* No s’ha de confondre el tornado amb el bufarut o dimoniet, que es defineix com un vent impetuós i que bufa sobtadament i breument en forma de remolí i que no té relació amb cap mena de núvol i afecta una àrea molt més petita.