21 de febrer del 2014

IMATGES PRECIOSES DEL CEL DE LES CANÀRIES

Gràcies a les esplèndides imatges captades pel fotògraf Daniel López, podem gaudir d'aquesta seqüència que ens mostra el cel de les Canàries. Fent guàrdia a l'aire lliure durant hores i hores ha aconseguit que les seves captures fossin escollides 18 vegades com a imatges del dia per part de la NASA. La galàxia d'Andròmeda o la Vía Làctia en són alguns exemples.

19 de febrer del 2014

ELS ANTROPONÚVOLS

Un grup de científics catalans han proposat incloure, dins de la classificació internacional de núvols, els que es formen a causa de l'acció de l'home. D'aquesta manera milloraria l'estudi d'aquest tipus de núvols i, amb ell, les previsions i l'impacte. Dins de la classificació habitual, només caldria afegir el prefix "antropo-". De moment ho volen presentar a l'AEMET, perquè ho faci arribar a l'OMM. Caldrà, doncs, canviar els manuals i les taules seguides fins al moment? Tot sigui per millorar els pronòstics i oferir-vos uns resultats més acurats!


Informació facilitada per part de Jordi Mazón, a EFE.

18 de febrer del 2014

EL DESGEL DE L'ÀRTIC, EN TAN SOLS UN MINUT

Des de la NOAA es va presentar, dins de les sessions dedicades al canvi climàtic de l'Associació Americana per l'Avanç de les Ciències, un vídeo on es pot veure l'evolució del gel de l'Àrtic. Va des de l'any 1987 fins al 2013, i es pot observar com cada vegada ocupa menys superfície, i perdem més gel antic. Les contraccions es produeixen a l'estiu i el creixement a l'hivern, però cada vegada la capa és més fina i durant els mesos hivernals, no s'acaba de recuperar de la disminució estiuenca. 


A baix de tot a la dreta, es pot veure una escala, que ens marca l'edat del gel. El número 1 (color blau fosc) correspon al més jove, i el número 9 (color blanc) al més antic.
Sempre cal mirar, doncs, les situacions amb prou perspectiva, per treure certes conclusions. Aquesta era doncs una petita bona noticia, davant d'una realitat, que amb aquestes imatges podem veure que és dramàtica.

17 de febrer del 2014

DE MIAMI A LA CORUNYA

Fa un any, una estació meteorològica de Miami, va deixar d'emetre senyal i, se li va perdre totalment la pista. Divendres, va aparèixer per sorpresa en una zona rocosa de Lira, a Carnota (La Corunya). Ha fet un llarg viatge de 7.000 quilòmetres, impulsada per les corrents oceàniques i els forts vents. A hores d'ara està ancorada a les roques i, molts curiosos s'hi estan acostant. Dimecres una grua la retirarà. 

Foto: Raquel Rosa, @ra_rosacid
Foto: La Voz de Galícia